Τρίτη, 19/01/2021

Ομοιοπαθητική

  

Η ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην αρχή της ομοιότητας, που διατύπωσε πρώτος ο Ιπποκράτης: «Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα».
Πρακτικά, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει σε έναν υγιή άνθρωπο συμπτώματα όμοια με εκείνα μιάς ασθένειας, μπορεί μετά από αραίωση και δυναμοποίηση να θεραπεύσει τα ίδια συμπτώματα σε έναν ασθενή ενεργοποιώντας τις ίδιες δυνάμεις του οργανισμού.

 

 

 

 

Λέγεται πως ο Ιπποκράτης εφάρμοζε στην πράξη κάποιες φορές την ομοιοπαθητική χορηγώντας καθαρτικά σε διάρροιες.

Ιδρυτής όμως της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής θεωρείται ο SamuelHahnemann (1755-1843), Γερμανός γιατρός, χημικός και μεταφραστής βιβλίων.  Στην εποχή του έγιναν πολλές ανακαλύψεις στο χώρο της Φυσικής και της Χημείας που επηρέασαν και τον ίδιο στη διατύπωση και εφαρμογή των αρχών της Ομοιοπαθητικής[1]. Ο Hahnemann, απογοητευμένος από το επίπεδο της ιατρικής της εποχής του, στράφηκε σε μελέτες και μεταφράσεις. Μεταφράζοντας λοιπόν ένα κείμενο για την κινίνη και τη θεραπεία της ελονοσίας, αποφάσισε να  αυτοπειραματισθεί και βρήκε πως η κινίνη όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις προκαλεί σε υγιή άτομα συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας. Αυτό ήταν και το έναυσμα για διαρκή, πολύ προσεκτική έρευνα, που τον οδήγησε με τα χρόνια στη διαμόρφωση  και διατύπωση των συμπερασμάτων του με τη θεωρία της Ομοιοπαθητικής. Ο Hahnemann βρήκε πως η δράση της κάθε ουσίας-φαρμάκου μεγάλωνε όσο την αραίωνε και τη δονούσε, αυτό που ονόμασε δυναμοποίηση. Καθιέρωσε διάφορες δυναμοποιήσεις, και έδωσε τις ενδείξεις της χρήσης τους.

Οι διάδοχοί του διέδωσαν  και εξέλιξαν την Ομοιοπαθητική.  Για ένα διάστημα, με την άνοδο των γνώσεών μας στο αλλοπαθητικό κλασικό φάρμακο, η Ομοιοπαθητική γνώρισε κάμψη, γρήγορα όμως επανήλθε στο προσκήνιο από γιατρούς που τη μελετούν και την εφαρμόζουν. Σήμερα υπάρχουν διάφορες τάσεις που αφορούν κυρίως τη χρήση υψηλών ή χαμηλών δυναμοποιήσεων αλλά και  απλά φάρμακα ή συνδυασμό φαρμάκων σε ένα σκεύασμα. Αναγνωρίζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σαν αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος, σε κάποιες απ’ αυτές,  όπως στη Μ. Βρετανία υπάρχουν πέντε ομοιοπαθητικά νοσοκομεία, στη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και ΗΠΑ  υπάρχουν  ομοιοπαθητικά μαθήματα σε πανεπιστήμια προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά. Εφαρμόζεται επίσης στη Ρωσία, ενώ στην Ινδία γνωρίζει μεγάλη άνθηση, λόγω συγγενικής φιλοσοφίας. Ωστόσο αντικρουόμενες είναι οι απόψεις του κλασικού επιστημονικού κόσμου, και παρ’ όλο που η Ομοιοπαθητική ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς, πολλοί από τον κλασικό ιατρικό κόσμο είναι αυτοί που θεωρούν πως η δράση της είναι απλά δράση αυθυποβολής, δράση «placebo». 

Η Ομοιοπαθητική έχει μια διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά τη θεώρηση της αρρώστιας και την αντιμετώπισή της. Βασίζεται όντως στην αρχή πως τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια. Όμως για την Ομοιοπαθητική τα συμπτώματα μιας ασθένειας δεν είναι τίποτε άλλο από την δυναμική έκφραση του αμυντικού μηχανισμού του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα αντιδρά στη διαταραχή, προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία, γι’ αυτό εκδηλώνει την αρρώστια με τα συγκεκριμένα συμπτώματα, που είναι διαφορετικά  στη λεπτομέρειά τους για κάθε άτομο.

Τα ιδιαίτερα αυτά συμπτώματα καλείται σήμερα ο ομοιοπαθητικός γιατρός , ύστερα από μια λεπτομερή συνέντευξη του ασθενούς στην πρώτη του επίσκεψη , να αξιολογήσει  για να βρει το κατάλληλο φάρμακο, που για κάθε ασθενή επιλέγεται με βάση τα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί πως το φάρμακο αυτό προκαλεί χορηγούμενο σε μεγάλες δόσεις σε υγιή άτομα.  Όσο περισσότερο μοιάζει το προφίλ του φαρμάκου με τα συμπτώματα του ασθενούς, τόσο καταλληλότερο το φάρμακο.  Η χορήγησή του στην ομοιοπαθητική θεραπεία γίνεται σε ελάχιστη δόση, αφού πρώτα υποβληθεί σε διαδοχικές αραιώσεις και δυναμοποιήσεις (κρούσεις).

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι ένα ενεργειακό φάρμακο.  Αυτό είναι ένα σημείο τριβής με την κλασσική ιατρική, που παραβλέπει την ενεργειακή φύση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και θεωρεί πως μια ουσία σε  τόσο μεγάλη αραίωση δε μπορεί να έχει δράση. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα, θεωρείται πως το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν δρα χημικά, αλλά παρεμβαίνει ενεργειακά και κινητοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, ώστε να καταφέρει  να αντιμετωπίσει τη διαταραχή.

Κατά τον Γ. Βυθούλκα, κορυφαίο Έλληνα Ομοιοπαθητικό, βραβευμένο από την παγκόσμια κοινότητα για τη συμβολή του στην εναλλακτική ιατρική, «η Ομοιοπαθητική διαφέρει στο θεραπευτικό επίπεδο από την ορθόδοξη Ιατρική, όσο και η κβαντική Μηχανική από τη Νευτωνική Φυσική. Με την είσοδο της Ομοιοπαθητικής στο θεραπευτικό στίβο, ο γιατρός μπορεί να επηρεάζει θεραπευτικά, μέσω του ενεργοποιημένου ομοιοπαθητικού φαρμάκου, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ασθενή»[2] .

Η Ομοιοπαθητική βλέπει το άτομο σαν όλον και θεραπεύει ασθενείς και όχι ασθένειες. Θεωρεί ότι υπάρχει μια διαβάθμιση σοβαρότητας συμπτωμάτων, ότι εμφανίζεται στο δέρμα είναι  λιγότερο σοβαρό, οι αρρώστιες της ψυχής είναι οι σοβαρότερες. Η θεωρία των επιπέδων υγείας διατυπώθηκε επίσης από τον Γ.Βυθούλκα.

Η Ομοιοπαθητική έχει ένθερμους υποστηρικτές και άσπονδους εχθρούς. Όσοι ευνοήθηκαν από αυτήν είναι φυσικό να την υποστηρίζουν . Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν όπως προαναφέραμε για φαινόμενα αυθυποβολής, θεωρούν πως δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστήμη όταν δε μπορεί να αποδειχθεί η δράση της με τα πειραματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη της δράσης των κλασσικών φαρμάκων. Οι υπερασπιστές αντιπροτείνουν διαφορετικά πειραματικά μοντέλα, που οι κλασικοί γιατροί δε δέχονται.

Αυτό που μετράει είναι να υπάρχει αποτέλεσμα, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες κι αυτό είναι που υποστηρίζουν καθημερινά πως έχουν οι Ομοιοπαθητικοί γιατροί.

 

Είναι η Ομοιοπαθητική Πανάκεια;

Σίγουρα όχι, δίνει όμως πολλές φορές εντυπωσιακές λύσεις εκεί που η κλασσική ιατρική σηκώνει τα χέρια επεμβαίνει λιγότερο στη χημεία του ανθρωπίνου σώματος και έχει σχεδόν μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η αποτελεσματικότητα της κλασικής ομοιοπαθητικής θεραπείας εξαρτάται από την αρχική συνέντευξη, από την ειλικρίνεια του ασθενούς, από την ικανότητα του ομοιοπαθητικού γιατρού να αξιολογήσει τα δεδομένα της συνέντευξης, από την επιλογή του σωστού φαρμάκου, της σωστής δυναμοποίησης, της ποιότητας του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, της σωστής συντήρησής του και  από την κατάσταση του οργανισμού του ασθενούς, πόσο  δηλ. μπορεί να αντιδράσει, πόσο τοξινωμένος μπορεί να είναι ή όχι. Η θεραπεία μπορεί να είναι άμεση, μπορεί όμως να κρατήσει και μήνες. Η Ομοιοπαθητική είναι πολύ αποτελεσματική σε μικρά παιδιά, κι εκεί η εικόνα του φαρμάκου είναι τις περισσότερες φορές ξεκάθαρη. Είναι ακόμα αποτελεσματική σε ζώα.

Στην Ελλάδα η Ομοιοπαθητική ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ, κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν αξιόλογοι ομοιοπαθητικοί γιατροί που  εφαρμόζουν στην πλειοψηφία τους την κλασσική ομοιοπαθητική, που λέει πως υπάρχει ένα μόνο φάρμακο για κάθε ασθενή. Γίνονται ακόμα συνεργασίες με πανεπιστημιακά τμήματα (Ιωάννινα) για τη διερεύνηση της δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Τελευταία δημιουργήθηκε μεταπτυχιακό τμήμα ομοιοπαθητικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Συγγενής με την ομοιοπαθητική φέρεται και η ομοτοξικολογία, που χρησιμοποιώντας χαμηλές δυναμοποιήσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων έχει μια λογική πιο κοντά στην κλασική ιατρική και χορηγεί μίγματα ομοιοπαθητικών φαρμάκων για την ίαση των ασθενειών των ατόμων. Η ομοτοξικολογία εφαρμόζεται σε μικρό βαθμό και στη χώρα μας, με μεγαλύτερη εφαρμογή σε Γερμανία και Γαλλία.

 

Η ομοιοπαθητική αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέσα από τις επιτυχίες της στους ασθενείς . Χαρακτηρίστηκε από τον κορυφαίο ομοιοπαθητικό Γ. Βυθούλκα ως «η ιατρική της νέας χιλιετίας».

Θα επαναλάβουμε για τους δύσπιστους  πως «ότι δεν ξέρουμε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κι ότι δε μπορούμε να εξηγήσουμε δε σημαίνει πως δεν ενεργεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ωφελέειν ή μη βλάπτειν                                          Υγεία και νους εσθλά τω βίω δύο                                          Ο τρώσας και ιάσεται

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φαρμακείο Δημοκρατίας 1

Τηλεφωνήστε μας
Τηλεφωνήστε μας
24610 30555
Τηλεφωνήστε μας

Φαρμακείο Πλατείας Λασσάνη

Διεύθυνση
Τηλεφωνήστε μας
24610 40682
Στείλτε μας email

Το φαρμακείο της γης

Facebook